Zakaj je zdrava prehrana pomembna za nas in naše otroke

Prednosti lokalno pridelane hrane so večja dostopnost, višja hranilna vrednost, manj dodanih aditivov, krajše transportne poti, ohranjanje delovnih mest na podeželju, zagotavljanje samooskrbe v državi in podobno[...]

;

Zdrava in uravnotežena prehrana je še posebej pomembna v času odraščanja in intenzivne rasti otrok in mladostnikov, saj so takrat potrebe po vitaminih in mineralih znatno povišane. Obenem pa redno uživanje zadostnih količin sadja in zelenjave učinkovito varuje pred infekcijskimi obolenji in različnimi kroničnimi nenalezljivimi boleznimi v odrasli dobi.

NIJZ:Prednosti lokalno pridelane hrane so splošno znane: večja dostopnost, višja hranilna vrednost (povezano s primerno tehnološko zrelostjo), manj dodanih aditivov (predvsem sredstev za podaljšanje obstojnosti), krajše transportne poti, ohranjanje delovnih mest na podeželju, zagotavljanje samooskrbe v državi in podobno.

Omejevanje širjenja novega koronavirusa (SARS-CoV-2) nas trenutno vse postavlja pred številne izzive. Ostajamo doma, nekateri celo v samoizolaciji. Spremembe, ki smo jim priča, bodo lahko vplivale na naše prehranske navade in način življenja, tudi ko bo epidemija končana.

Več na spletni strani NIJZ

Preberite tudi

Izboljšajmo zdravje z uživanjem lokalno pridelanega sadja

Izboljšajmo zdravje z uživanjem lokalno pridelanega sadja

Tudi po mnenju NIJZ lahko še posebej z uživanjem kvalitetnega lokalno pridelanega sadja in zelenjave izboljšamo svoje zdravje. Sadje in zelenjava sicer vsebujeta relativno manjšo količino energije, vendar nas vseeno nasitita za dalj časa, saj vsebujeta veliko vode in...