Nova obsesija Ooopsi Urške – navdušena nad liofiliziranimi izdelki

Naše izdelke je preizkusila in bila nad njimi navdušena tudi Oopsi Urška. Preberite, kaj je napisala na svoji spletni strani.[...]

;

Eden najnovejših trendov, kar se tiče hrane oz. živil je zagotovo liofilizirano sadje. Sama sem se s postopki lifozilizacije (ja, vem, verjetno se vam je pravkar zavozljal jezik 🙂 ) srečala že na fakulteti, v času študija živilstva. Če me spomin ne vara, se takrat, torej več kot 10 let nazaj o tem ni pretirano govorilo, danes pa so živila, sušena po postopku liofilizacije izredno priljubljena. Kako ne, ko pa je njihov okus takooo neverjeten, uporabljamo pa jih lahko na tisoče različnih načinov.

Liofilizacija sadja in zelenjave je nizkotemperaturno sušenje / sublimicija globoko zamrznjenih plodov, pri katerem se po posebnem postopku odstrani voda, ohrani pa se struktura, barva, aroma, vitamini in sestava živila.

Običajne metode sušenja, kot so sušenje na zraku, v pečici ali s pršili, lahko močno spremenijo biokemično sestavo plodov. Sušenje “super živil” z liofilizacijo pa dejansko zaščiti biokemično in encimsko sestavo rastlin ter ohrani zdravilne učinke “super hrane” oz. “super živil“.

Kot se najverjetneje razbrale že iz same definicije liozilizacije je končni produkt omenjenega postopka noro okusno sadje, ki ni le super njami, temveč tudi izredno hranilno in ne vsebuje dodatnih sladkorjev. Od svežega ploda se razlikuje v tem, da mu odstranijo 99 % vode, ostanejo pa vsi antioksidanti, vitamini in minerali, ki živilu pričarajo krasno aromo. Liofilizirano sadje ima posledično tudi podaljšan rok uporabe, je izredno lahko za prenašanje ter zavzame minimalno prostora, zato lahko predstavlja tudi okusen in zdrav snack kamorkoli vas ponesejo noge.

Pri nas doma liofilizirano sadje preprosto o-b-o-ž-u-j-e-m-o! 🙂 Ko ga enkrat poskusiš se mu namreč izredno težko upreš, saj je njegov okus zares nekaj posebnega, brbončice pa ob vsakem grižljaju kar zaplešejo od veselja. Čista resnica! Tekstura mene osebno spominja na neko mešanico hrustljavega s penasto mehkobo (ne znam drugače opisati 🙂 ), zelo rada pa ga uporabljam za različne zadeve. V bistvu sedaj sproti in povsem spontano odkrivam uporabo lioziliziranega sadja v kuhinji, zato lahko v prihodnjih tednih pričakujete en kup slastnih in zdravih receptov na Oopsi. 🙂

Liofilizirane maline, Oopsi Urška
Čokoladna torta z Jack Danielsom in gozdnimi jagodam

Recept Oopsi Urške za pripravo čokoladne torte z Jack Danielsom in gozdnimi jagodami. Poglej in pripravi...

Meni osebno je najljubši okus manga, sledi ananas in pa sladko-kislekaste maline. Njaaaaami! 🙂

Na kakšne načine vse ga lahko uporabljamo?

  • v sladicah (kot dopolnitev okusa ali kot dekoracijo – jaz ga med prsti razdrobim in na ta način pričaram naravne in slastne sadne posipe, ki se odlično obneseje kot dekoracija tortic, kolačkov, sladic v kozarčku, kornetov,…)
  • v sadnih kozarčkih, smoothie bowlih, chia kozarčkih, kosmičih,…
  • kot snack (odličen sploh za otročke, moja dva jih obožujeta, saj mislita da so bonbončki. No, saj v bistvu so – zdravi bonbončki 🙂 )
  • mojim prijateljicam ga dodam v gin tonic – pričara namreč čudovito aromo + krasen izgled
  • kot posip za homemade čokolado, homemade sladoled

… in še in še in še. 🙂

Liofilizirano sadje najdete pri Dea’s fruty! Med drugim ponujajo tudi konpljine proteine (so v fazi testiranja pri meni in se javim takoj, ko si ustvarim nek vtis, konopljin čaj ter različne sorte lioziliziranega sadja. Seveda ga bodo v ponudbo dodali še več. 🙂 S kodo OOPSI20 pa lahko izkoristite 20 % popust!

Preberite tudi

Izboljšajmo zdravje z uživanjem lokalno pridelanega sadja

Izboljšajmo zdravje z uživanjem lokalno pridelanega sadja

Tudi po mnenju NIJZ lahko še posebej z uživanjem kvalitetnega lokalno pridelanega sadja in zelenjave izboljšamo svoje zdravje. Sadje in zelenjava sicer vsebujeta relativno manjšo količino energije, vendar nas vseeno nasitita za dalj časa, saj vsebujeta veliko vode in...

Kaj je liofilizacija in zakaj uživati liofilizirane izdelke

Kaj je liofilizacija in zakaj uživati liofilizirane izdelke

Liofilizacija sadja in zelenjave pomeni nizkotemperaturno sušenje / sublimicija globoko zamrznjenih plodov, pri katerem se po posebnem postopku odstrani voda, ohrani pa se struktura, barva, aroma, vitamini in sestava živila.