Izboljšajmo zdravje z uživanjem lokalno pridelanega sadja

Tudi po mnenju NIJZ lahko še posebej z uživanjem kvalitetnega lokalno pridelanega sadja in zelenjave izboljšamo svoje zdravje. Sadje in zelenjava sicer vsebujeta relativno manjšo količino energije, vendar nas vseeno nasitita za dalj časa, saj vsebujeta veliko vode in prehranske vlaknine, ob tem pa…[...]

;

Tudi po mnenju NIJZ lahko še posebej z uživanjem kvalitetnega lokalno pridelanega sadja in zelenjave izboljšamo svoje zdravje.

Sadje in zelenjava sicer vsebujeta relativno manjšo količino energije, vendar nas vseeno nasitita za dalj časa, saj vsebujeta veliko vode in prehranske vlaknine, ob tem pa tudi veliko vitaminov, mineralov, antioksidantov in drugih bioloških zaščitnih snovi, ki so nujne za dobro počutje in zdravje.

PREDNOSTI LOKALNO PRIDELANE HRANE SE KAŽEJO SKOZI RAZLIČNE VIDIKE

Večja razpoložljivost in nakup lokalno pridelane hrane prinaša pozitivne ekonomske učinke (s tem se zagotovijo delovna mesta, sodeluje se z lokalnim okoljem, posledično pa se zmanjša revščina); koristi se kažejo tudi na ostalih področjih: okoljskem, socialnem in zdravstvenem.

Rezultati raziskav potrjujejo, da imata sadje in zelenjava, pridelana v lokalnem okolju, boljše učinke na zdravje (višja hranilna vsebnost; višja vrednost antioksidantov; boljše senzorične lastnosti – videz, okus, tekstura, aroma, tradicionalen okus) v primerjavi s sadjem in zelenjavo, ki sta bila pripeljana od daleč in skladiščena daljši čas. Z uživanjem več lokalno pridelanega sadja in zelenjave zagotavljamo tudi večji vnos ohranjenih vitaminov ter mineralov in zaščitnih snovi. Pri reji živali so raziskave pokazale, da je uporaba antibiotikov v Sloveniji, glede na druge države, zelo nizka.

Preberi več na spletni strani NIJZ

NIJZ - Nacionalni institut za javno zdravje

Preberite tudi

Kaj je liofilizacija in zakaj uživati liofilizirane izdelke

Kaj je liofilizacija in zakaj uživati liofilizirane izdelke

Liofilizacija sadja in zelenjave pomeni nizkotemperaturno sušenje / sublimicija globoko zamrznjenih plodov, pri katerem se po posebnem postopku odstrani voda, ohrani pa se struktura, barva, aroma, vitamini in sestava živila.